Blog Post

Si te instalojme Laravel Framework

Nga Mangosoft

2016-09-10

Si te instalojme Laravel Framework

Laravel eshte nje sistem i ngritur nga nje baze lirarish te shkruara ne PHP, qe na e bene me te lehte programimin e ueb aplikacioneve.

Qe laravel te jete funksional jane te nevojshme :

  • PHP >= 5.5.9
  • OpenSSL PHP Extension
  • PDO PHP Extension
  • Mbstring PHP Extension
  • Tokenizer PHP Extension

Gjithashtu per instalimin e laravel eshte i nevojshme Composer, pasi te keni instaluar Composer hapeni Terminal-in (CMD ne Windows) ne direktorin ku deshironi te instaloni laravel dhe shkruani :

composer global require "laravel/installer"

Pasi te jete instaluar laravel komanda new do te krijoj nje instance te re te laravel ne nje direktori specifike, ne rastin konkret do te krijojme laravel new blog dhe kjo do te krijoj nje instance te re ne nje direktori blog.

laravel new blog

I gjithe konfigurimi i platformes laravel behet ne skedaret qe ndodhen ne direktorin config. Gjithashtu sugjerohet qe direktoriumet storage dhe bootstrap/cache te kene mundesi te shkruhen.

Pasi te keni kryer keto konfigurime sipas nevojes suaj, ne termial shkruajm :

php artisan serve

Kjo do te na jap akses ne aplikacionin qe do te zhvillojme ne laravel.
Zakonisht aplikacioni ngrehet nen http://localhost:8000 por ne rast se portin 8000 e keni te zene sistemi do te ngrihet ne ndonje port tjeter te rastesishem ose do tju informoj per te liruar portin 8000.

Tashme ju e keni instaluar dhe e keni konfiguruar platformen Laravel.


Share on Facebook