Blog Post

Krijimi i nje Android Aplikacioni

Nga Mangosoft

2015-12-24

Krijimi i nje Android Aplikacioni

Android eshte platforma mobile me perdorur nga perdoruesit e celulareve te mencur, kjo vjen si rezultat i shumllojshmerise se paisjeve mobile qe perdorin sistemin e operimit Android.

Kur flasim per android dhe celulare te mencur ne pergjithesi na shkojne ne mendje te gjithe llojet e aplikacioneve qe dyqanet perkatese ofrojne.

A do te deshironit qe edhe ju te ishit pjese e atyre shitoreve me aplikacionet tuaja, sot mund te filloni te krijoni aplikacionin e pare per Android.

Fillimisht duhet te zbrisni Android Studion dhe pasi ta keni instaluar ne kompjuterin tuaj ndiqni hapat si me poshte.

Hapni Android Studio dhe ne dritaren e hapur zgjidhni New Project.

Nen Cofigure your new project, mbushni te gjitha fushat si ne figuren e meposhtme.


Application Name - ne kete fushe shkruaj emrin e aplikacionit qe do te shfaqet ne paisjet Android.

Company Domain - pergjithesishte ketu shkruaj domain e uebfaqes sone dhe kjo do te perseritet sa here qe te do te krijojme nje projekt te ri.

Package name - kjo fushe vetepopullohet pasi te shkruaj emrin e aplikacionit dhe domainin, por gjithashtu mund edhe ta ndryshojme vet ate. Kjo fushe duhe te jete unike dhe e ndryshme nga cdo aplikacion qe edhe aktiv ne Google Play Store.

Project Location -  zgjedhim direktoriumin kur do te ruajm skedaret e projektit.

Ne dritaren e dyte zgjedhim Phone and Tablet dhe per Minimum SDK zgjedhim API 14:Android 4.0 (IceCreamSandwich). Nga Google preferohet te zgjidhet API 8:Android 2.2(Foryo) por se fundmi paisjet qe perdorin sistem operimi nen Android 4.0 jane me pak se 2% dhe kane performace me te ulet, per kete duhet qe kodi te jete i optimizuar maksimalisht qe te arrihet nje performace e mire edhe ne paisjet me performaca te ulta.

Pastaj vazhdojme ne hapat ne vazhdim duke lene zgjedhjet automatike qe i ben Android Studio si : Blank Activity qe nen kupton se ne aplikacionin qe do krijojme do te jete aplikacion i shprazet dhe ne dritaren e fundit fushat Acivity Name , Layout Name i lejme ashtu te pa prekura.

Pasi te jete hapur Android Studio me te gjithe skedaret e aplikacionit, ne te cilet do te mund te shkruajm funksione te ndryshme qe do te kryhen nga aplikacioni, nen menun RUN zgjedhim Edit Configurations... ne dritaren e paraqitur do te kerkojme per Target Device, nese jeni posedues i nje paisjeje me sistem Android atehere hapni Developer Options ne paisjen tuaj dhe nga Target Device zgjidheni Show Chooser Dialog dhe sa here qe aplikacioni juaj do te behet RUN nga Android Studio nese paisja juaj eshte e lidhur me Kompjuterin ajo do te shfaqet ne liste qe aplikacioni te instalohet ne paisje per tu testuar.Ne liste gjithashtu do te shfaqen edhe emulatoret aktiv ne kompjuterin tuaj.

Ose ju mund te zgjidhni opsionet qe gjithmon aplikacioni te behet RUN ne paisjen tuaj, me zgjedhje te USB device, ose ne Emulator.

Pasi te keni bere konfigurimin tuaj perkates shtypeni RUN dhe ne disa sekonda do te shihni aplikacionin e pare qe hapet ne paisjen tuaj ku shkruan vetem Hello World.

Share on Facebook